Burn-out klachten zijn op te lossen

Burn-out klachten zijn op te lossen

Mensen hebben moeite om naar een psycholoog te gaan. Nu is een burn-out ook geen psychische aandoening maar een aanpassingsprobleem.

Burn-out is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2019 officieel erkend als een zelfstandige beroepsziekte. Het gevoel van burn-out komt voort uit chronische stress op de werkplek, die onder andere kan leiden tot een negatieve houding ten opzichte van het werk en lagere prestaties, luidt de definitie van de WHO.
Commentaar van de burnoutcoach: Burn-out wordt beschouwd als een kenmerkende beroepsziekte van deze tijd. Maar het probleem is complexer. Het gaat niet alleen om de stressoren veroorzaakt door het werk. De persoonlijke situatie (gezin, ziekte, sociale context, financiële situatie, doorgemaakte life events) is minstens zo belangrijk. De draaglast moet niet te lang de draagkracht van de persoon overstijgen.

Het aantal mensen met burn-out klachten door het werk neemt al jaren toe. Het CBS meldde vorig jaar dat het om 16 procent van werknemers gaat. In 2007 ging het nog om 5 procent minder. Afgebrand, uitgeblust of emotioneel uitgeput. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten. Veel mensen die een burn-out hebben gehad zeggen achteraf dat ze het niet zagen aankomen. Ze beschouwden zichzelf als harde werkers, die van aanpakken weten. Toch vallen ze om.

12 Fasen van een burn-out

Toegeven dat je burn-out bent of op weg bent naar een burn-out is moeilijk. Je moet toegeven “dat je zwak bent”. Dat voelt niet goed. Je kon alles toch altijd aan? Helaas, iedereen heeft een moment dat hij of zij toe moet geven dat het “nu genoeg is”. Dat je nu tijd nodig hebt voor eigen herstel. Daarom moet je hulp zoeken.