Lisanne behaalt masters in psychosomatiek

Lisanne behaalt masters in psychosomatiek

Op 19 juni 2020 heeft onze collega Lisanne haar master als psychosomatisch fysiotherapeut behaald.
Zij richtte zich al op stress, chronische en onbegrepen pijnklachten en doet dit nu dus op master niveau.

Psychosomatische fysiotherapie is de vorm van de fysiotherapie die zich richt op lichaam (somatiek) en geest (psyche). Het lichaam en de geest beïnvloeden elkaar. Geestelijke spanning kan leiden tot lichamelijke pijn. Stress kan bijvoorbeeld bepaalde lichamelijke klachten veroorzaken zoals pijn in het hoofd, in de nek, in de rug etc. Omgekeerd kunnen lichamelijke klachten ook leiden tot stress. Iemand die lichamelijk ziek is, heeft bijvoorbeeld kans om zich depressief te voelen of een verminderd vertrouwen in het eigen lichaam te krijgen. Er is bij deze klachten vaak sprake van een verstoring van de balans tussen lichamelijke en psychische belasting. Er kan een verband zijn met de levensomstandigheden, zoals hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen.

Als psychosomatisch fysiotherapeut werkt Lisanne volgens het biopsychosociale model.
Dit houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische, emotionele en sociale aspecten, bij de behandeling betrokken worden. De therapie is erop gericht het evenwicht te herstellen tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.

Binnen Spectrum Leeuwarden werken we nu met 4 masters: psychosomatiek, geriatrie en sport.