Cursus Balanstraining

Cursus Balanstraining

Afgelopen voorjaar vond bij Spectrum Leeuwarden een cursus balanstraining plaats. Iedereen die zich (soms) wankel ter been voelt of bij zichzelf merkt voorzichtiger te worden tijdens (gaan) staan en lopen kon hieraan meedoen.

De trainingen van de cursus zijn gebaseerd op balans. Ze bestaan uit verschillende onderdelen en duren per keer 1 uur, 1x per week. Na een gezamenlijke warming-up komen in circuit-vorm verscheidene functionele bewegingen aan bod. De bewegingen en oefeningen zijn zoveel mogelijk gerelateerd aan de bewegingen en activiteiten die in het dagelijks leven voorkomen zoals bukken, hoog reiken, traplopen, lopen in drukke omgeving, etc. Door de variatie aan oefeningen en de oplopende moeilijkheidsgraad blijft het elke week weer verrassend en uitdagend.

De cursus duurt 10 weken en wordt gegeven door Sandra Walterscheid, coach “In Balans”. Samen met Lenny Diepenmaat, geriatriefysiotherapeut, organiseert zij deze cursus. Aan het begin van de cursus worden de deelnemers door Lenny getest op balans en conditie. Deze testen worden aan het eind van de cursusperiode herhaald waarmee het effect van de training per persoon wordt gemeten.

Bij de gegeven cursus scoorden de meeste deelnemers de eerste keer bij de balanstest al goed; ze hadden vooral het gevoel minder in balans te zijn. Tijdens de eindtest scoorde iedereen maximaal en werd de test met meer overtuiging uitgevoerd. Tijdens de looptest werd de tweede keer door iedereen een aanzienlijk stuk verder gelopen en kostte het ook minder moeite de test te volbrengen. Mensen gaven aan zich meer bewust te zijn geworden van hun eigen houding en bewegen en dat de oefeningen hen helpen steviger op de been te zijn.

Cursus Balanstraining bij Spectrum Leeuwarden

Een van de opmerkingen van een deelneemster:
“Doordat ik meedeed aan deze cursus voelde ik me zo goed dat het me lukte een vriendin te helpen om overeind te komen nadat ze was gevallen. Ze is me nog dankbaar. “ JM

Het is nu aan de deelnemers om deze hervonden balans en conditie te onderhouden en misschien nog verder te verbeteren. Hiervoor zijn bij Spectrum Leeuwarden verschillende mogelijkheden; men kan onder begeleiding blijven trainen. Gedurende de week worden er meerdere groepslessen aangeboden, zowel binnen als buiten.