Het verhaal van fysiotherapeute Lisanne

Lisanne Tilma is al sinds 2015 werkzaam bij Spectrum Leeuwarden. Ze werkt met heel veel plezier bij Spectrum en was daarom heel blij dat ze na haar afstudeerstage bij Spectrum mocht blijven. De eerste twee jaar heeft ze zich volledig gericht op de algemene fysiotherapie en sinds 2017 is ze begonnen met haar master tot psychosomatische fysiotherapeut, waarvan ze nu in de afrondende fase zit. Waarom ze voor deze studie heeft gekozen? “Ik heb voor de master psychosomatische fysiotherapie gekozen omdat ik erg geïnteresseerd ben in waarom sommige fysieke klachten bij deze doelgroep niet herstellen. Daarnaast houd ik ervan om holistisch te kijken naar mijn cliënten. Ik werk graag met complexere problematiek en vind het interessant om te zoeken naar de schakels die een persoon uit balans brengen, om daar vervolgens op in te spelen. Het is mijn passie om mensen te inspireren en letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen om zo bij te dragen aan hun ontwikkeling.”, aldus Lisanne.

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is de vorm van de fysiotherapie die zich richt op lichaam (somatiek) en geest (psyche). Het lichaam en de geest beïnvloeden elkaar. Geestelijke spanning kan leiden tot lichamelijke pijn. Stress kan bijvoorbeeld bepaalde lichamelijke klachten veroorzaken zoals pijn in het hoofd, in de nek, in de rug etc. Omgekeerd kunnen lichamelijke klachten ook leiden tot stress. Iemand die lichamelijk ziek is, heeft bijvoorbeeld kans om zich depressief te voelen of een verminderd vertrouwen in het eigen lichaam te krijgen. Er is bij deze klachten vaak sprake van een verstoring van de balans tussen lichamelijke en psychische belasting. Er kan een verband zijn met de levensomstandigheden, zoals hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen. Als psychosomatisch fysiotherapeut werkt Lisanne volgens het biopsychosociale model. “Dit houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische, emotionele en sociale aspecten, bij de behandeling betrokken worden. De therapie is erop gericht het evenwicht te herstellen tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.”, aldus Lisanne.

Verschillende doelgroepen en empathisch vermogen

Lisanne werkt met verschillende methodieken en doelgroepen. Lisanne vertelt: “Methodieken waar ik bekend mee ben, zijn: Acceptance and commitment Therapy (ACT), mindfulness (MBSR), autogene training, progressieve relaxatie, Motiverende en oplossingsgerichte gespreksvoering, pijn- en stress educatie, graded activity en exposure in vivo. Daarnaast focus ik mij op inzicht, bewust worden van beweeggedrag en aanpassingen in beweeggedrag. Ik werk graag met volwassenen maar ook jongeren en adolescenten met psychosomatische klachten vind ik een uitdaging.”

Waarom Lisanne het werken zo prettig vindt bij Spectrum? “Spectrum is een persoonlijke, laagdrempelige praktijk waarbij er wordt gekeken vanuit een holistisch mensbeeld en waarbij wij ook de tijd kunnen nemen voor de mensen. En dit maakt het ook zo uniek voor de mensen. De mensen waarderen mijn empathische en luisterende vermogen waardoor ze zich snel veilig en vertrouwd voelen.”, aldus Lisanne.

Lisanne Tilma

Ons team

Martijn van Spectrum in Leeuwarden
Martijn van der Windt, praktijkhouder
Master sportfysiotherapeut
Aad van Spectrum in Leeuwarden
Aad van der Windt, praktijkhouder
Master sportfysiotherapeut
Lisanne van Spectrum in Leeuwarden
Lisanne Tilma
Master psychosomatisch (io) fysiotherapeut
Lenny van Spectrum in Leeuwarden
Lenny Diepenmaat
Master geriatriefysiotherapeut
Anne van Spectrum in Leeuwarden
Anne Brouwer
Fysiotherapeut
Annemieke van Spectrum in Leeuwarden
Annemieke Nuiten
Baliemedewerkster
Marga van Spectrum in Leeuwarden
Marga van der Windt
Baliemedewerkster
Joop van Spectrum in Leeuwarden
Joop Lusthof
Sportinstructeur
Sandra van Spectrum in Leeuwarden
Sandra Walterscheid
Sportinstructeur
Janneke van der Windt
Sportinstructeur
Jolanda Braaksma
Baliemedewerkster
Wesley Bakker
Sportinstructeur
Maarten Oerlemans
Sportinstructeur

Contact opnemen