Bekkenfysiotherapie


Oefenzaal spectrum leeuwarden

Bekkenfysiotherapie richt zich op problemen in het gebied van de lage rug en het bekken, de buik en de bekkenbodem. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken die de buikorganen draagt en zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang. Daarnaast zorgt de bekkenbodem voor stabiliteit van het bekken.

Klachten door verstoorde bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie bij het bewegen van het lichaam. Daarnaast spelen deze spieren een rol in het voorkomen van rug- en bekkenpijn. Een verstoorde functie van de bekkenbodemspieren komt op verschillende manieren tot uiting.

Veelvoorkomende klachten zijn:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • aandrang om te plassen of te ontlasten
  • pijn in de onderbuik/bekkenbodem/stuitje of schaambeen
  • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
  • vaak naar het toilet moeten

Ook seksuele problemen kunnen samenhangen met niet goed functionerende bekkenbodemspieren. Dit soort problemen ontstaan vaak door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie of deze hangen samen met zwangerschap en bevalling.

Behandeling door de bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en geeft advies over ondersteunende hulpmiddelen.

Bekkenfysiotherapie vindt vaak plaats na verwijzing van de huisarts of specialist (uroloog, gynaecoloog of incontinentieverpleegkundige), maar het is ook mogelijk om rechtstreeks en zonder verwijzing een afspraak te maken met de bekkenfysiotherapeut.

bekkenfysiotherapie helpt bij veelvoorkomende aandoeningen

Praktijk in Leeuwarden

Bekkenfysiotherapie wordt in onze praktijk in Leeuwarden gegeven in samenwerking met www.bekkenpuls.nl.

Contact opnemen